Spidex Vital
1 januari 2023 2 minuten leestijd

Spidex Vital is de betere biologische aanpak van spint


Koppert Biological Systems heeft zijn bestverkochte product Spidex verbetert om telers wereldwijd een nóg effectiever product te bieden. De nieuwe formulering bevat roofmijten in meer verschillende ontwikkelingsstadia en is daardoor langer effectief. Dit zorgt voor een aanzienlijk beter resultaat bij spintplagen. In de VS, Nederland, Mexico en Canada wordt Spidex Vital officieel gelanceerd op 15 februari. De introductie voor de rest van de wereld volgt in week 13.

Spidex Vital biedt een betere bestrijding van spinthaarden doordat snel een grote populatie wordt opgebouwd dankzij een betere eilegcapaciteit. Uit proeven met de nieuwe compositie bleek dat de roofmijten langer naar spint zochten en een grotere afstand aflegden doordat adulten in de zich ontwikkelende populatie werden opgevolgd door nimfen. 

Geboren bestrijders

De nieuwe formulering en de betere voeding zorgen voor een energieke Phytoseiulus persimilis-populatie die direct kan beginnen met bestrijden. Spidex Vital bevat mijten in verschillende stadia, waaronder eieren, larven, nimfen en adulten, zodat er gedurende langere tijd voortdurend activiteit is in het gewas. Bij proeven bleek dat er meer roofmijten aanwezig waren op bladeren met spint en dat goed zichtbaar was of de Spidex Vital-mijten daadwerkelijk predeerden.

Dankzij de voortdurende R&D van Koppert en het verbeterde productieproces zijn zowel de kwaliteit als de levering verbeterd en gewaarborgd.

“Roofmijten in Spidex Vital hebben een energieke start”, zegt Productmanager Tim Bossinga. “Zo hebben de vrouwtjes al genoeg energie om eieren te ontwikkelen en kunnen ze meteen na het uitzetten beginnen met eieren leggen. Voorheen moesten ze eerst in het veld op zoek naar voedsel om eieren te kunnen ontwikkelen. Doordat ze nu meteen eieren leggen, kunnen ze meer eieren leggen in dezelfde tijd. Dat levert een groot voordeel op qua bestrijding en doeltreffendheid.” 


Bewijs van predatie

De karakteristieke oranjerode kleur van Spidex-mijten is afkomstig van pigmenten in spint. Spidex Vital-mijten zijn wit, maar na het eten van spint worden de pigmenten geabsorbeerd en veranderen de mijten van kleur. Zo weet u zeker dat de Spidex-mijten hun werk doen!

Het begon allemaal 53 jaar geleden, toen oprichter Jan Koppert onderzoek deed naar roofmijten en ze begon te produceren onder de naam Koppert Biological Systems. Het resulterende product, Spidex, vormde de basis van het bedrijf, dat nu een toonaangevende internationale speler is op het gebied van biologische bestrijding. Met Spidex Vital tilt Koppert dit belangrijke product naar een nieuw niveau voor professionele telers wereldwijd.

Bestellen

Bestel Spidex Vital in onze shop.